De beste rijst voor diabetici: leer meer over de verschillende soorten rijst (recensie 2024) – Diabetic Me (2024)

De beste rijst voor diabetici: leer meer over de verschillende soorten rijst (recensie 2024) – Diabetic Me (1)

0

Geschreven door:Inez Briand

Als u diabetes heeft, is het belangrijk om te weten wat de beste rijst voor diabetici is. Er zijn veel verschillende soorten rijst, en ze zijn niet allemaal goed voor mensen met diabetes. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten rijst en wat het beste is voor diabetici. We zullen ook praten over het koken van rijst en hoe het de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Dus als u informatie zoekt over rijst voor diabetici, dan bent u hier aan het juiste adres!

inhoudsopgave

Kunnen diabetici rijst eten?

Ja, een diabetespatiënt kan van rijst genieten, maar het type rijst is erg belangrijk. De beste keuze voor diabetici is bruine rijst, waaraan is gekoppeld lagere bloedsuikerspiegels evenals verbeterde insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes.

Witte rijst kan echter ook worden gegeten, maar slechts af en toe, omdat het niet goed voor je is als je het elke dag eet vanwege de hoge glycemische index (GI) en het lage vezelgehalte.

Voordat u rijst koopt, is het belangrijk om het voedingsetiket te lezen om het aantal koolhydraten, suikers en vezels in één portie te zien (meestal ½ kopje of 100 gram).

Welke rijst verhoogt de bloedsuikerspiegel niet?

Rijst is een goede bron van koolhydraten, die in je lichaam worden omgezet in glucose en vervolgens worden gebruikt voor energie. Als je rijst eet, wordt het snel verteerd vanwege de hoge glycemische index (GI) en veroorzaakt het een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit kan een probleem zijn als u diabetes heeft, omdat te veel glucose in uw bloedbaan er voor zorgt dat insuline minder effectief wordt om deze weer omlaag te brengen.

Er zijn enkele rijstvariëteiten die geweldige opties zijn voor diabetici. Bruine rijst is in verband gebracht met lagere bloedsuikerspiegels en verbeterde insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes. Bruine rijst verhoogt je bloedsuikerspiegel niet zo snel omdat het meer vezels bevat dan witte rijst, wat de spijsvertering vertraagt ​​en pieken in de glucosespiegels na het eten voorkomt.

De betere opties voor een diabetesdieet zijn;

  • Basmati rijst
  • Wilde Rijst
  • Bruine rijst

Is basmatirijst beter voor diabetici?

Basmatirijst is een langkorrelige witte rijstsoort die groeit in India en Pakistan. Het is in verband gebracht met lagere bloedsuikerspiegels en een verbeterde insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes vanwege de lagere glycemische index (GI).

Sommige onderzoeken tonen aan dat basmatirijst tot 40% minder kans heeft dan andere soorten witte rijst om de glucosespiegels te verhogen na het eten, volgens onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Bovendien bevat bruine basmatirijst gemiddeld minder calorieën per portie in vergelijking met de meeste andere soorten - slechts ongeveer 220 kcal per gekookte kop!

Wat is de glycemische index van rijst?

De glycemische index (GI) rating is een maat voor hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Voedingsmiddelen met een hoge GI zijn niet goed voor mensen met diabetes omdat ze bloedsuikerpieken kunnen veroorzaken.

De glycemische lading (GL) is een ander belangrijk getal om naar te zoeken op het etiket. Dit meet hoeveel een levensmiddel de bloedsuikerspiegel zal verhogen na het eten ervan. Een GL van 20 of meer wordt als hoog beschouwd, dus u wilt voedingsmiddelen met hoge GL's vermijden als u diabetes heeft.

Het wordt aanbevolen om meer voedingsmiddelen met een lage gi aan uw gezonde dieet toe te voegen.

Gekookte 100 g Rijst

koolhydraten

Glasvezel

Witte rijst met korte korrels

23.78 g

0 g

Langkorrelige witte rijst

28.10 g

0.40 g

Zwarte rijst

34 g

1 g

Rode rijst

23 g

1.5 g

Langkorrelige bruine rijst

25.85 g

1.6 g

Wilde rijst

21.34 g

1.8 g

Wat is de beste rijst voor diabetici om te eten?

Er zijn een paar verschillende soorten rijst die goed zijn voor diabetici. De beste is bruine rijst of bruine basmatirijst, die veel vezels bevat en een lage glycemische index heeft. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zo veel verhoogt als andere soorten rijst. Bruine rijst bevat ook antioxidanten en vitamines, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.

Er zijn ook enkele soorten rijst die je moet vermijden als je diabetes hebt. Deze omvatten zwarte rijst, wilde rijst en kleefrijst. Zwarte rijst is rijk aan vezels en heeft een lage glycemische index, maar bevat ook veel koolhydraten. Wilde rijst bevat veel vezels en mineralen, maar heeft een hoge glycemische index. En plakkerige rijst bevat veel koolhydraten en calorieën.

Als je op zoek bent naar alternatieven in plaats van rijst, kun je quinoa of bulgur proberen, een zaadje maar gekookt als een graan. Quinoa en bulgur hebben een lage glycemische index en bevatten veel vezels, eiwitten en mineralen.

RightRice Original Gemaakt van Groenten zonder Complexe Koolhydraten

  • Koolhydraten:30 g
  • Vezels:5 g
  • Toegevoegde suiker:0 g

Op zoek naar een gezonder alternatief voor witte rijst, zelfs rijst? RightRice zit vol met de kracht van voedzame groenten (linzen, kikkererwten en groene erwten) + rijst om een ​​heerlijke, plantaardige eiwit- en vezelkrachtpatser te leveren. Meer dan 2x het eiwit, 5x de vezels en bijna 40% minder netto koolhydraten dan witte rijst... het is gemakkelijk in te zien waarom RightRice een favoriet bij fans is!

180 calorieën, 10 g eiwit, 5 g vezels, 25 g netto koolhydraten per portie. Klaar om op jouw manier gekruid te worden, RightRice is glutenvrij, niet-GMO, veganistisch, koosjer en heeft een lage glycemische index.

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

Laxmi diabetisch vriendelijke basmatirijst met lagere GI-index

$30.99

  • Koolhydraten:36 g
  • Vezels:1 g
  • Toegevoegde suiker:0 g

Basmatirijst is een langkorrelige, lichte en nootachtige rijst die wordt gekenmerkt door zijn delicate smaak. Deze volledig natuurlijke rijst, geteeld in de Himalaya en Pakistan, is van de hoogste kwaliteit en zal een heerlijke aanvulling zijn op elke maaltijd. House of Spices Laxmi Basmati Rijst heeft een lagere glycemische index, waardoor het diabetesvriendelijk is en perfect voor je rijstconsumptie. Dit product is gegarandeerd vers en voegt een vleugje elegantie toe aan elk gerecht zonder verhoogd risico op hoge bloedsuikers tijdens het eten van rijst.

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

03/16/2024 02:22 uur GMT

Kusha Bruine Basmati Rijst

$26.15

  • Koolhydraten:35 g
  • Vezels:1 g
  • Toegevoegde suiker:0 g

Op zoek naar heerlijke en gezonde volkoren rijst om toe te voegen aan je maaltijden? Zoek niet verder dan Kusha Brown Basmati Rice. Deze luchtige, aromatische rijst is perfect in biryani, pulav en gebakken rijst, en is van nature glutenvrij en veganistisch. Bovendien zit de premium gerijpte rijst boordevol smaak en voedingsstoffen.

Bovendien bevat het weinig koolhydraten en is het perfect om toe te voegen aan uw diabetesdieet. Probeer het vandaag nog!

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

03/16/2024 02:22 uur GMT

Geen producten gevonden.

Diamond G Glutenvrije Bruine Rijst Volkoren

$51.99

  • Koolhydraten:36 g
  • Vezels:1 g
  • Toegevoegde suiker:0 g

Diamond G Glutenvrije Bruine Rijst is een gezonde en heerlijke manier om van een voedzame maaltijd te genieten. Deze rijst is glutenvrij, niet-GMO en koosjer, waardoor ze perfect zijn voor mensen met dieetbeperkingen. Ze bevatten ook erg weinig koolhydraten en suiker, waardoor ze ideaal zijn voor diabetici of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

03/16/2024 02:22 uur GMT

Lundberg Family Farms - Biologische bruine kortkorrelige rijst

$14.99

  • Koolhydraten:35 g
  • Vezels:3 g
  • Toegevoegde suiker:1 g

Lundberg Family Farms Organic Brown Rice is een pantry-nietje dat bij het koken aan elkaar blijft plakken, een nootachtige geur en smaak heeft en perfect is voor rijstkommen en andere alledaagse gerechten. Dit product is niet-GMO, USDA-gecertificeerd biologisch, glutenvrij, 100% volkoren, veganistisch en koosjer. Lundberg Family Farms streeft ernaar om elke hap van hun granen even gezond als heerlijk te maken.

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

03/16/2024 02:22 uur GMT

Tasty Bite Bruine Rijst Met Quinoa En Linzen

  • Koolhydraten:41 g
  • Vezels:4 g
  • Toegevoegde suiker:0 g

Op zoek naar een lekker, gezond bijgerecht? Tasty Bite's Bruine Rijst met quinoa en linzen is perfect voor jou! Deze mix van langzaam gekookte linzen, bruine rijst en rode quinoa is gekruid voor een smaak die bij elke maaltijd past. Gecertificeerd biologisch en niet-GMO, veganistisch, koosjer en glutenvrij, deze rijst is perfect voor iedereen die onderweg is en complimenteert je diabetische dieet.

Wij verdienen een commissie als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u.

Verschillende soorten rijst

Er zijn meer dan 40,000 soorten rijst, wat betekent dat er veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen. Enkele van de meest populaire zijn bruine rijst (ook bekend als volkoren), witte rijst en basmatirijst.

1. Bruine rijst

Bruine rijst is gezonder dan andere soorten omdat het meer voedingsstoffen bevat zoals vezels, eiwitten, vitamine A, E en B12, ijzer, magnesium, zink en nog veel meer vitamines en mineralen. Bruine rijst is beter voor diabetici omdat het een lagere glycemische index heeft dan witte rijst. Bruine rijst bevat ook fytonutriënten (natuurlijke chemicaliën die in planten voorkomen) die gunstig kunnen zijn voor mensen met diabetes door de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de bloedsuikerspiegel te verlagen. insuline-resistentie.

2. Witte rijst

Witte rijst is de meest gegeten rijstsoort. Het bevat veel koolhydraten en weinig vezels, dus het kan pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken voor mensen met diabetes. Daarom wordt aanbevolen om de consumptie van witte rijst tot een minimum te beperken en witte rijst te vervangen door een gezondere optie met volkoren granen.

3. Volkoren basmatirijst

Deze variëteit heeft een nootachtige smaak en een rijke geur die afkomstig is van een rijping van ten minste zes maanden vóór het malen (vermalen tot meel). Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van Indiase gerechten zoals biryani of pilaf, omdat basmatirijst snel kookt vanwege de dunne korrelgrootte. De korrels zijn lang genoeg zodat ze, als ze goed gekookt zijn, niet aan elkaar plakken zoals andere soorten zouden kunnen doen als ze te gaar zijn, wat minder rommel op je bord betekent! Bruine basmati bevat ook antioxidanten, polyfenolen genaamd, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Volkoren basmatirijst is ook een betere optie voor diabetici omdat het een lage glycemische index heeft.

4. Zwarte rijst

Zwarte rijst is een volkoren dat rijk is aan vezels en een lage glycemische index heeft. Het bevat ook antioxidanten, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen met diabetes.

5. Wilde rijst

Deze rijstsoort is eigenlijk helemaal geen rijst, maar het zaad van watergras. Het bevat veel eiwitten, vezels en mineralen zoals zink en magnesium. Het heeft echter een hoge glycemische index, dus u wilt het vermijden als u diabetes heeft.

6. Kleefrijst

Kleefrijst wordt gemaakt van kleefrijstmeel (zetmeel) en wordt vaak gebruikt in desserts of gerechten die als onderdeel van het hoofdgerecht worden geserveerd. Het bevat veel koolhydraten en calorieën, dus je wilt deze variëteit vermijden.

7. Arborio-rijst (risotto)

Arborio rijst is een soort Italiaanse witte rijst die veel wordt gebruikt in gerechten als risotto. Het heeft een hoge glycemische index, dus u wilt het vermijden als u diabetes heeft.

Andere rijstkorrels

Er zijn andere opties die kunnen worden gebruikt in plaats van rijst. Ze bevatten meer eiwitten dan witte of bruine varianten, zodat ze je langer een vol gevoel kunnen geven. Er is geen reden om deze granen te vermijden als je ook diabetes hebt!

1. Quinoa

Dit graan uit de Andes is eigenlijk een zaadje, maar het is gekookt als een graan. Quinoa is glutenvrij en heeft een lage glycemische index. Het bevat ook veel vezels, eiwitten en mineralen zoals magnesium en zink.

Bulgur

Bulgur is gemaakt van volkoren korrels die zijn gekookt, gedroogd en in kleine stukjes zijn gekraakt. Bulgur heeft een lage glycemische index en bevat veel vezels, eiwitten en mineralen zoals magnesium en zink.

3. Parelgort

Parelgort is gemaakt van volkoren gerstkorrels die van hun buitenste zemelenlaag zijn gepolijst. Ze bevatten veel vezels en eiwitten en hebben een lage glycemische index.

4. Amarant

Amarant is een glutenvrij zaad dat vaak als graan wordt gebruikt. Het heeft een hoog eiwitgehalte en een lage glycemische index.

Hoe rijst koken?

Er zijn veel verschillende manieren om rijst te koken, maar de meest populaire is door het in water te koken. Hier is hoe je het doet:

  • Spoel de rijst in koud water tot het water helder is
  • Voeg de rijst toe aan een pan en bedek met twee keer zoveel water als rijst
  • Breng aan de kook op hoog vuur, zet het vuur dan laag tot middelhoog en laat 15 minuten sudderen
  • Haal van het vuur en laat nog vijf minuten rusten voordat je het met een vork losmaakt

Gekookte witte basmatirijst zal een licht plakkerige textuur hebben, terwijl bruine basmati luchtig zal zijn. Als je op zoek bent naar iets hartigs, voeg dan wat kruiden zoals rozemarijn of tijm toe aan het kookwater voordat je het kookt.

Een andere manier om rijst te koken is door een rijstkoker te gebruiken. Voeg gewoon de gewenste hoeveelheid rijst en water toe, druk op de knop en laat het zijn werk doen!

Een goede zaak van langzaam koken van rijst is dat het de GI verlaagt. Gebruik in plaats van een snelkookpan een pan en voeg meer water toe.

Conclusie

Als u op zoek bent naar rijst met weinig koolhydraten en veel voedingsstoffen, dan is bruine basmatirijst wellicht de beste optie. Bruine basmati heeft een lagere glycemische index dan witte of wilde rijstvariëteiten, dus het is ook beter voor mensen met diabetes.

Wilde rijst heeft ook minder koolhydraten dan andere soorten rijst zoals Arborio, wat het nuttig kan maken voor diabetici die iets hartigs willen dan een gewone witte of bruine variant. Als je hulp nodig hebt bij het beslissen welk type rijst het beste bij je maaltijdplan past, overleg dan met je diëtist over wat de beste opties zijn voor jouw dieet!

bronnen

Om ervoor te zorgen dat we u correcte, nauwkeurige en relevante informatie geven, zijn alle artikelen op Diabetic & Me worden ondersteund door geverifieerde informatie uit academische onderzoekspapers, bekende organisaties, onderzoeksinstellingen en medische verenigingen.

  • Extra informatie over koolhydraten en vezels in rijst
    https://www.medicalnewstoday.com/articles/314183

Wij verdienen een commissie via affiliate links als u een aankoop doet, zonder extra kosten voor u. Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API.

Dieet, Diabetesproducten

Getagd in:

Diabetes, suikerziekte, dieet, Stof tot nadenken, rijst, Typ 1, Typ 1.5, Typ 2

Heb je vragen? Stel ze hier.

Over de auteur

Inez Briand

Inez Briand is de partner van een type 1 diabetespatiënt (Ely). Ze is altijd geïnteresseerd geweest in reizen en koken, en nu ze een partner heeft met diabetes, is haar interesse in nog gezonder koken enorm toegenomen. Ze vindt het leuk om nieuwe recepten te vinden voor haar partner en familie en om artikelen over voeding en voeding te delen Diabetic & Me.

Bekijk alle artikelen

De beste rijst voor diabetici: leer meer over de verschillende soorten rijst (recensie 2024) – Diabetic Me (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5853

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.