20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (2024)

Eerder dit jaar vierde Intents Festival zijn twintigste verjaardag met een jubileumeditie die de boeken in is gegaan als de meest spectaculaire ooit. Het driedaagse allround festival met een focus op de hardere stijlen had verspreid over 10 podia zo’n 400 acts geboekt staan. Door de extravagante aankleding en het oog voor details, wordt het festival regelmatig ‘het mooiste van Nederland’ genoemd.

“Haha, ik weet niet of het gepast is om dat ook over jezelf te zeggen”, zo lacht festivaldirecteur Remko Hermans, die samen met Marijn Liebregts en Rick Liebregts medeorganisator Intents Festival is. “Maar het is waar dat wij veel aandacht besteden aan de kleinste details. Ons jubileumthema was ‘Kingdom Of Unity’ en dat hebben we in alles doorgevoerd. We hadden een koningspaar op het terrein dat bij de openings- en eindshows aan­wezig was, alle thematiek op het terrein sloot erop aan en dat paar is met hun lakeien gedurende het festival overal opgedoken op het terrein. Zo bouw je een verhaal voor de bezoekers.

Van de entree tot de bar, alles moet kloppen en dus ook de vrolijkheid die zij uitstralen

We geven die thematisering misschien wel meer aandacht dan nodig is. Zo worden bijvoorbeeld alle raampjes van de partner- en VIP-decks met logo’s beplakt en hebben we vlak voor ons evenement nog een glazenwasser die het allemaal schoonmaakt. Soms zal het publiek er niets van zien. Intern hebben we soms de discussie of het niet te veel is. Dan zegt iemand: ‘We horen in onze bezoekers­enquête nooit dat mensen een bannertje mooi vinden hangen.’ Maar het gaat ook niet om specifieke details die zichtbaar moeten zijn. Het gaat om de totaalervaring, op het terrein en daarbuiten zoals in onze marketinguitingen en op onze socials. We zijn ervan overtuigd dat als de details kloppen, zowel voor als achter de podia, je als bezoekers onwillekeurig voelt dat de ­wereld die we tijdens het festival presenteren ‘echt’ is. Onze medewerkers zijn daarbij van groot belang. Van de entree tot de bar, alles moet kloppen en dus ook de vrolijkheid die zij uitstralen. Die totaalervaring maakt dat bezoekers de ervaring vet vinden.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (1)

Organische ontwikkeling

Intents Festival is niet altijd zo groots van opzet geweest. De eerste editie vond plaats in 2003 in een tent van 20 bij 40 ­meter en trok op de zaterdag 850 bezoekers. Op zondag slechts 150. Een schril contrast met de tienduizenden bezoekers per dag die het anno 2023 trekt. De eerste tien jaar zijn hoe dan ook vrijwel niet meer te vergelijken met hoe het festival er tegenwoordig bij ligt.

Er is echter één vaste waarde die zowel de eerste editie als alle andere die volgden kenmerkt, zo zegt Hermans. “We hebben van begin af aan de ambitie gehad om binnen de mogelijkheden die we hebben de meest vette dingen te doen. Die ambitie hebben we nog steeds, we hoeven niet de grootste te zijn maar willen wel het beste zijn in wat we doen. Zo was de eerste editie bijvoorbeeld klein, maar wel enorm in het oog springend omdat we daar een dikke ­lasershow hebben neergezet. Dat was in die tijd nog heel bijzonder. Dat we onze ­ambitie vast hebben weten te houden al die jaren, heeft volgens mij zeker bijgedragen aan de groei en ontwikkeling die we hebben doorgemaakt.”

Bekijk hieronder de digitale variant in EB Live augustus 2023

De meest in het oog springende ontwikkeling is zoals gezegd manier waarop Intents Festival zichzelf visueel heeft ontwikkeld. De thematisering startte in 2009 en inmiddels is het festival uitgegroeid tot het meest gethematiseerde festival van Nederland. “We hebben die stappen heel geleidelijk genomen. Van thematisering van de tenten waaraan we onze naam danken, tot het eerste buitenpodium, onze eerste main stage, de eindshow die we in 2011 hebben geïntroduceerd, onze eerste anthem, de ge­thematiseerde camping… We hebben elke editie weer de logische volgende stappen gezet en productioneel veel geleerd. Het is een organisch proces geweest dat maakt dat we na 20 jaar een festival ­hebben staan dat wereldwijd impact maakt.”

Duidelijke doelgroep

Die impact maakt het festival onder meer ook door de opvallende discrepantie die er op het eerste gezicht lijkt te bestaan tussen de muzikale genres waar het op focust en de uitbundige aankleding. “Net als de productie die zich organisch ontwikkelde, is de focus op de hardere stijlen ook organisch geëvolueerd in de loop der jaren. In het begin lag de focus heel ruw genomen op dance op zaterdag en meer feestmuziek op zondag. De hardere stijlen zaten er echter zeker altijd al in. Dan begon het met algemene dance, maar werd het naarmate de avond vorderde steeds harder. Uiteindelijk hebben we besloten om voor een duidelijk muzikaal profiel te kiezen. Op ons festival zijn her en der andere genres te horen, maar de focus ligt op de hardere stijlen. Met zo’n duidelijk profiel kun je je met marketinguitingen en socials heel ­duidelijk op één bepaalde doelgroep richten. Die bezoekers weten precies waarvoor ze naar Intents Festival komen. Dat maakt de communicatie wel iets makkelijker dan als we een algemeen festival zouden zijn, vermoed ik. Wat we hebben toegevoegd is een ­vrolijke, sprookje­sachtige en kleurrijke aankleding, waar andere evenementen die zich op ­hardere stijlen richten vaak een donkerder en rauwer imago aannemen. Dat maakt Intents Festival toegankelijk en uniek; wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt!”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (3)

B2B netwerk

Die toegankelijkheid uit zich ook in de omgang met het lokale bedrijfsleven. Intents Festival vindt al twintig jaar op dezelfde locatie plaats en heeft een belangrijke plek ingenomen binnen de gemeente Oisterwijk. “Wij zijn enorm met onze omgeving vergroeid. We draaien ieder jaar bijvoorbeeld met zo’n 1000 vrijwilligers uit de directe omgeving en we proberen wat betreft toeleveranciers met zo veel mogelijk lokale partijen te werken. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook gewoon goed voor de economie van de regio. Niet voor niets houden we met onze sponsoring een ­focus op bedrijven die uit de nabije omgeving ­komen en daaromheen hebben we een b2b-netwerk gebouwd. Inmiddels hebben we het hier over meer dan 150 bedrijven en wij vinden het belangrijk dat we daar goede contacten mee onderhouden. We bieden hen de mogelijkheid om met hun gasten op een special deck het festival te bezoeken en daarmee stellen we ons open naar ­mensen die wellicht uit zichzelf niet naar Intents Festival zouden gaan en laten we de gemeenschap zien waar we voor staan en hoe hier een vrolijke, open sfeer heerst.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (4)

Open benadering

Die open benadering is er ook richting de mensen in de directe omgeving. Er is een aantal huizen dat vrij direct aan het ­terrein ligt en met de bewoners daarvan is er ­volgens Hermans meerdere keren per jaar persoonlijk contact. “Daarnaast hebben we op de woensdag voor het festival een rondleiding voor mensen uit de gemeente Oisterwijk. Dat is een evenement op zich, waar dit jaar zo’n 1000 mensen op afkwamen, en supergrote opkomst. Verdeeld in groepjes leiden we hen rond over het ­festivalterrein, waar we op verschillende plekken tekst en uitleg geven over wat we doen. We weten dat een festival als het onze een grote impact heeft op de om­geving en willen daarom continu in gesprek blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld een omgevingsinformatielijn die ook gedurende het festival bemand blijft, zodat mensen te allen tijde terecht kunnen met vragen of opmerkingen of om te melden als ze om wat voor reden dan ook last ondervinden. We gaan daar proactief mee om, staan die mensen voor, tijdens en na het festival te woord en laten ook de experts het woord voeren. Heeft iemand een vraag of klacht over het geluid, dan gaat iemand die daar verantwoordelijk voor is ermee aan de slag. Ervaart iemand verkeershinder, dan pakt iemand die voor de mobiliteit verantwoordelijk is dat op. Natuurlijk kun je het nooit iedereen naar de zin maken, maar uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de inwoners van de omliggende regio ons een warm hart toedragen.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (5)

Internationale bezoekers

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers van Intents Festival is 22 à 23 jaar. Een groot deel komt uit Brabant (“De hardere stijlen zijn hier vrij populair”) en uit de rest van Nederland. Een groeiend aantal bezoekers weet echter vanuit de hele wereld zijn weg te vinden naar het festival. “Afgelopen editie sprak ik een Australiër die me meldde dat in de diverse internetfora voor liefhebbers van hardere stijlen ons festival veelbesproken is. Ook sprak ik mensen uit Texas die vertelden dat zij via via de aftermovie van Intents Festival 2022 hadden gezien en direct dachten ‘daar moeten we ook heen!’ Dat blijven we een bijzondere ­ervaring ­vinden. Het is al geweldig dat iemand het ervoor over heeft om in de auto te ­stappen om naar jouw feestje te gaan, maar dat ­iemand uit Amerika of Australië besluit om geld te sparen en het vliegtuig te pakken met als enige doel jouw festival bezoeken, is dat wel bijzonder.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (6)

Duurzaamheid

Intents Festival zet zich al geruime tijd in voor een duurzame toekomst voor onze planeet en voor een duurzame manier van het organiseren van een festival. “Wij noemen het ‘Next Generation-proof’, dat dekt de lading wat beter omdat duurzaamheid een beetje een algemene term is geworden”, zo zegt Remko Hermans. “Wij willen oprecht op de meest gezonde ­manier voor mens, natuur en omgeving ons festival organiseren. Soms is dat lastig, want voor bijvoorbeeld elektrificering zijn we afhankelijk van externe partijen en die gaan soms niet altijd op het tempo waarop je zelf zou willen. Maar goed, we zijn er serieus mee bezig. Het duurzaam denken en werken wordt in alle takken van de organisatie doorgevoerd. Zodat al onze medewerkers zich ook bewust zijn van de uitdagingen waar we – net als alle andere festivals – voor staan en zodat via hen ook het verhaal via alle lagen richting het publiek en de omgeving verteld kan worden. We leggen dat er niet altijd dik bovenop. Het publiek komt tenslotte in eerste instantie voor een mooi feest. Maar we doen uiteraard wel aan voorlichting, want juist in een festivalomgeving kun je laagdrempelig de boodschap presenteren. We hebben bijvoorbeeld zogeheten ‘GreenGuards’ op de camping lopen die bezoekers inspireren en motiveren om de omgeving netjes te houden en we hebben een duurzaamheidspanel. We hopen wel dat men onder het motto ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ iets meeneemt van onze ­initiatieven en nadenkt over de eigen rol die men kan spelen op dit gebied, ook buiten het festival om.”

Bovengenoemde initiatieven komen voort uit de duurzaamheidspijler ‘bewustwording’, een van de acht pijlers waar Intents Festival zich met het oog op de ‘Next Generation-proof’ gedachte op richt. De andere zijn ‘Grondstoffen & Afval’, ‘Energie’, ‘Mobiliteit & Transport’, ‘Eten & Drinken’, ‘Natuur & Biodiversiteit’, Sociale Impact & Lokale Economie en ‘Gezondheid, Welzijn & Veiligheid’. “Het is eigenlijk heel eenvoudig, we kijken binnen elke pijler wat we ­kunnen doen om een positieve impact te maken op mens en natuur. Inmiddels besparen we meer dan 200.000 kg CO2 en hebben we als festival in de omgeving bijvoorbeeld al meer dan 4000 bomen geplant.”

Meer over het duurzaamheidsprogramma van Intents Festival via www.intentsfestival.nl/duurzaamheid

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (7)

Identiteit en beleving uitdragen

In het creëren van aftermovies gaat veel tijd en aandacht zitten. De aftermovie van 2023, waarin het jubileumthema ‘Kingdom Of Unity’ goed naar voren komt, is in no-time honderdduizenden keren bekeken. Eerdere aftermovies zijn inmiddels voorbij een miljoenen views. “Voor ons is het meer dan een memento voor onszelf of voor de bezoekers. Het is een tool waarin we onszelf presenteren, ons verhaal vertellen en waarmee we naast onze vaste bezoekers ook mensen ­bereiken die ons festival wellicht nog niet kennen of niet goed weten wat ze ­kunnen verwachten. De aftermovie is een ­belangrijk middel om de ticketverkoop voor ­volgende edities te stimuleren.”

De aftermovie is een ­belangrijk middel om de ticketverkoop voor ­volgende edities te ­stimuleren

De aftermovie is ook een middel om ­talent te ondersteunen, zowel visueel als ­muzikaal. Dat doet Intents Festival ook op het eigen evenement, zo stelt Hermans. “We hebben sinds vorig jaar een eigen ­label, Intents Records, waarop we zelf muziek uitbrengen en waarmee we de koppeling met het festival kunnen maken. Op deze manier kan muziek van talent dat we zelf ondersteunen makkelijker onderdeel van de eindshow worden en dat draagt bij aan de eigen identiteit en beleving van het ­festival. We kunnen nu samen met artiesten iets creëren dat op het festival tot leven komt en dat is geweldig. We kunnen dit later ook weer in video’s gebruiken om op die ­manier meer lading aan het evenement en de ­makers te geven. Het mes snijdt aan twee kanten.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (8)

Zorgen voor het team

Intents Festival heeft gedurende twee ­decennia de weg naar boven goed vast weten te houden, maar net als voor veel andere festivals geldt ook voor hen dat de coronapandemie een donkere bladzijde in de festivalgeschiedenis is. Eentje waar ze door de kernwaarden vast te houden ­relatief goed doorheen zijn gekomen.

“We hebben gelukkig ons hele team bijeen weten te houden, we hebben twaalf man in dienst en leunen daarnaast op vele zzp’ers en vrijwilligers. Dat bijeenhouden is niet zonder slag of stoot gebeurd. Dat het gelukt is, daar zijn we heel dankbaar voor, dat is niet iedere andere organisatie gegeven. Voor mij persoonlijk geldt dat ik in die periode heel druk ben geweest. Enerzijds met het er doorheen trekken van de ­eigen organisatie, maar anderzijds ook voor de branche door mijn werk voor en met stichting Front Of House, de VVEM en de werkgroep garantieregeling. Voor laatstgenoemde regeling hebben we ons enorm hard gemaakt en dan is het vrij zuur dat deze in juli in is gegaan en wij met Intents Festival in juni zitten en er voor dit festival dus geen beroep op konden doen. Andere producties die we draaien wel, maar het bredere belang is hoe dan ook altijd belangrijker geweest. Het is goed dat er geld naar leveranciers is blijven vloeien. Dat hebben wij als organisatie ook altijd beseft en zodoende hebben we ook in die periode gewoon decors laten maken, deels ook vanuit het besef dat als de festivalbranche weer open zou gaan iedereen het heel druk zou hebben en wij op deze manier zowel die drukte voor konden zijn als onze leveranciers konden steunen. We hebben tenslotte al jaren een goede band en er is over en weer veel trouw.”

We hebben gelukkig ons hele team bijeen weten te houden

Die trouw is er ook naar de vele mede­werkers aan het festival en daar heeft Intents Festival na corona de vruchten van geplukt. “We hebben altijd goed gezorgd voor de mensen die aan ons festival ­werken, hun gezondheid, werkplezier en veiligheid staat in alles wat we doen voorop. Toen er vorig jaar overal tekorten dreigden te ontstaan omdat veel mensen de ­branche hadden verlaten en inmiddels elders waren gaan werken, hebben wij daar minder last van gehad dan andere evenementen. Het was voor ons nog steeds keihard werken om de planningen rond te krijgen, maar meer dan regelmatig hoorden we ‘Eigenlijk werken we niet meer in de evenementenbranche, maar voor jullie komen we graag nog even terug’. Dat heeft ons veel goed gedaan.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (9)

Creatief en efficiënt

Inmiddels is de blik volledig op de toekomst gericht en blijft Intents Festival ambitieus. “Het blijft een uitdaging in deze tijd waarin alles duurder wordt en waarin we als organisatie aan steeds meer voorwaarden moeten voldoen. Dat is uiteraard deels wel in de ticketprijs door te berekenen, maar de prijzen stijgen harder dan je de kaartprijs kunt laten stijgen. Doorrekenen in de drankprijs is ook lastig, want als mensen door een hogere prijs minder gaan drinken, snijd je jezelf in de vingers. Het is dus een uitdaging om hierin een goede balans te vinden. Creativiteit en het efficiënt omgaan met middelen zijn daarin belangrijk.”

Creativiteit en het efficiënt omgaan met middelen zijn daarin belangrijk

“Dat zit er echter vanaf de eerste editie in en gaat er eigenlijk niet meer uit. Drijfveer blijft het meest vette festival mogelijk neer te zetten en dat betekent ook dat we soms vrij ­radicale beslissingen nemen. Intents Festival 2020 ging niet door vanwege ­corona, maar we hadden toen wel al de ­podiumontwerpen laten maken. Die hadden we in theorie kunnen her­gebruiken, maar in twee jaar is veel gebeurd. De ontwerpen pasten gewoon niet bij het gevoel dat we hebben willen uitstralen toen we weer door konden. We hebben met uitzondering van de main stage alles in de prullenbak gegooid en zijn weer met frisse blik begonnen. Dat gebeurde de afgelopen jaren vaker, dat we op het laatste moment toch een beter of mooier idee hadden en dan moet dat er op dat moment gewoon komen. Dat zal ons kennende zeker ­blijven gebeuren, want wij gaan gewoon door met het continu verbeteren van de ­kwaliteit. Daar ligt onze passie en de kracht van Intents Festival.”

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (10)

IntentsCity

In 2014 is Intents Festival gestart met een festivalcamping en sinds 2015 is die ‘meer’ dan gewoon een overnachting om het festival meerdere dagen te kunnen bezoeken. “Het concept van IntentsCity is dat de camping een mini-stadje is, compleet met eigen straatnamen en tal van faciliteiten”, aldus Remko Hermans. “Er zijn winkels, er is een stadhuis, een bioscoop, koffiebar, echt een klein stadje waar ook los van het festival veel te beleven is, van een silent disco afterparty tot BBQ of pool party voor IntentsCity-bezoekers. Je kunt hier voor vriendengroepen een afgebakende eigen plek reserveren. Compleet met eigen districtnaam of een eigen toiletcabine bijvoorbeeld. In feite is IntentsCity een festival op zich, veel mensen beschouwen het verblijf als mini-vakantie. Voor ons is het in het begin pionieren geweest, want nog niet veel festivals vlogen het verblijf op deze manier aan. Maar in de jaren die volgden zag je soortgelijke initiatieven ook op andere festivals opduiken. Ik zeg niet dat wij er de aanstichter van zijn, maar het laat wel zien hoe we als organisatie al vroeg een behoefte hebben gesignaleerd en daarop zijn ingesprongen door ‘all the way’ te gaan. Dat maakt dat IntentsCity nog steeds uniek in zijn soort is en daar zijn we trots op.”

Deze special is mede mogelijk gemaakt dankzij de volgende relaties:

Axiom
Bevers & Bevers
Create
dB-control
Dirtyworkz
Event Facility Group
Gigant
Intelligent Security
ProBro
Rinico
See tickets
Swanenberg Ijzer Groep
The Powershop
TVE
Van Ham Tenten & Podia
Van Oort

20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (11)

Meer over
  • Intents Festival
  • 20-jarig jubileum
20 jaar Intents Festival: ‘Wij hebben de hardere genres kleurrijk gemaakt’ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6292

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.